Yusufoğlan Köyü

Yusufoğlan Köyü

Yusufoğlan köyü ve çevresi Osmanlı döneminde zaman zaman Tokat ve Sivas’a bağlı olmuştur. Yıldızeli ilçesine bağlı Yusufoğlan köyü Cumhuriyet döneminde bir süre nahiye statüsünde kalmıştır. Sonradan Çırçır bucağına bağlanmıştır (Yasak, 1986:117). Yusufoğlan köyü sürekli göç alan ve göç veren bir yerleşim yeri konumundadır.

Yusufoğlan köyünde, birbiri ile bağı olmayan, değişik yerleşimlerden, değişik oymaklar içerisinden çıkmış, köye yerleşmiş sülaleler yaşamaktadır. Bu sülalelerin Yusufoğlan köyüne gelişleri de değişik zamanlarda olmuştur. Yusufoğlan köyü Anadolu’daki birçok yerleşim yeri gibi, bir ya da birkaç kurucu aileden çoğalmış bir yerleşim yeri değildir.

Yusufoğlu köyünü kuranların ataları konar-göçer bir yaşamın ardından, Yıldız Dağı çevresinde bulunan çok sayıda ağıl, kom, yurt yeri adı verilen küçük yerleşkelerden, değişik zamanlarda göç ederek, Yusufoğlu yerleşkesinde bir araya geldiklerini söylemektedirler. Bu söylenceleri, yörede yaşanan birçok olay ve yazılı kaynaklardaki notlar da doğrulamaktadır. Bu bakımdan; Yusufoğlu köyü çevresindeki eski ağıl, çiftlik, kom ya da yurt yerlerinden sözlü gelenekte yaşayanları bilmek gerekir.

Yusufoğlan Köyü Adı Üzerine

Yusufoğlan köyü adı ile ilgili sağlıklı hiçbir yazılı ve sözlü kaynağa rastlanmamaktadır. Geçmişten günümüze Sivas sınırları içerisinde kalan bir bölge Divriği, Kangal, Hekimhan çevresidir. Bu bölgenin adı Osmanlı döneminde Yeni İl idi. Osmanlı tahrir kayıtlarında, Sivas Sancağı Yeni-İl Kazası, Haleb ve Aydın Sancaklarına dağılmış, Türkman Taifesinden bir cemaatin adı Yusufbeyoğlu’dur. Yine aynı kaynakta, Bozulus cemaatinden Yusuflar, Yusuflu, Yusufoğulları adlı bir cemaatın da adı geçmektedir. Fakat bu cemaat üyeleri Sivas çevresinde gözükmemektedir. (Türkay, 1979: 782-783). Bu kayıtlara bakarak Yusufoğlan köyü adı ile bağ kurmak olanaksızdır.

Halep çevresinde kışlayan, Yeni İl’i yaylak yurt olarak kullanan topluluklar, zamanla Sivas çevresine yerleşmişlerdir. Yusuf Beğ etrafındaki topluluklardan bir kısmı Yıldız Dağı kuzeyindeki bu mevkiye gelerek yerleşip, atalarından dolayı yerleşime ‘’Yusuf Oğlanı ‘’ adını vermiş olabilirler. Beş yüz yıl kadar önce köyün adı Yusuf Oğlanı’dır. Zamanla (ı) eki atılmış, Yusufoğlan şeklini almıştır.

Osmanlı tahrir kayıtlarında köyün adı Yusufoğlan değil Yusufoğlanı’dır: Yusuf-Oğlanı Karyesi (köyü): Osmanlı Döneminde, 1530 yılında tutulan 387 Numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Karaman ve Rum Defteri II. De, Sivas ve Tokad Livasına bağlı Yıldız Nahiyesi Yusufoğlanı Karyesi sayfa 448 de kayıtlıdır (387 Numaralı TD. 1997: 129).


Kaynak: Dünden Bugüne Yusufoğlan, Ali AKSÜT, Yusufoğlan Köyü Derneği Yayınları, Ankara, 2013

Yusufoğlan Köyü Güncel Bilgileri

Köyümüz hakkında güncel bilgilere Sivas Yıldızeli Kaymakamlığı Resmi Web sitesinden ulaşılabilir.

logo